Hoe beveilig je een muziekevenement?

Vandaag de dag worden er in Nederland elke week talloze evenementen georganiseerd. Van groot tot klein en van gratis tot duur, voor iedereen is er tegenwoordig wel wat wils. Denk bijvoorbeeld eens aan sportwedstrijden, culinaire evenementen, allerlei soorten beurzen of natuurlijk muziekfestivals. Maar waar veel mensen samenkomen, kunnen ook incidenten voorkomen. Vechtpartijen, brand of zelfs terrorisme; je kunt maar beter op alles voorbereid zijn. Daarom lees je in dit artikel hoe je jouw muziekevenement zo goed mogelijk beveiligt.

Een risicoanalyse maken
Een goede voorbereiding is van levensbelang om je evenement zo goed mogelijk te laten verlopen. Stel jezelf van tevoren altijd de vraag wat er nodig, wat er mogelijk en wat er wenselijk is. Bij eerstgenoemde is het erg belangrijk om een risicoanalyse te maken. Wat voor activiteit gaat er precies plaatsvinden? Waar vindt het plaats? Hoe veel en wat voor mensen komen er? Wat is het weerstandsniveau (dus hoe moeilijk is het voor een terrorist om slachtoffers te maken)? En is er sprake van dreiging?

Wat is er wenselijk?
Bij het beveiligen van een muziekevenement is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo kun je inlichtingenteams inschakelen om onheil te voorkomen, bewakers inzetten om op locatie de orde te handhaven, of interventieteams in actie laten komen als er wat gebeurt. Maar bij elke evenement is het maar de vraag welke mate van beveiliging echt wenselijk is. Want het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Staan er op een festival bijvoorbeeld continue zwaarbewapende militairen te patrouilleren, dan gaat dat natuurlijk ten koste van de sfeer. Maar aan de andere kant wil je als organisator uiteraard koste wat kost elk incident voorkomen.

Een professioneel beveiligingsbedrijf
Organiseer je een relatief kleinschalig evenement, dan kom je met een professioneel beveiligingsbedrijf al een heel eind. Beveiligingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in evenementenbeveiliging weten alles van crowdmanagement, waardoor ze evenementen met veel publiek altijd in goede banen weten te leiden. De inzet van honden, camerawagens en verkeersregelaars maken het plaatje compleet. Op deze manier vieren je bezoekers zorgeloos feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *