Zo bescherm je je oren tegen harde muziek

Harde muziek en andere harde geluiden kunnen er voor zorgen dat het gehoor beschadigd raakt. Een gehoorbeschadiging kan bijvoorbeeld inhouden dat je veel minder hoort dan voor de beschadiging. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je niets meer hoort. Met die reden is het dan ook belangrijk om ons gehoor te beschermen tegen harde geluiden of in ieder geval een gehoortest te doen om jezelf wakker te schudden.

Wij geven je tips. Zo bescherm je je gehoor: bijvoorbeeld wanneer je bij een concert bent, maar ook wanner je een koptelefoon draagt.

Bij een concert

Wanneer je naar een concert gaat, wil je natuurlijk wel iets meekrijgen van de muziek. Gelukkig zijn er tegenwoordig oordopjes die te harde muziek tegenhouden, maar er wel voor zorgen dat je gewoon nog iets kan horen. Op die manier bescherm je het gehoor dus. Daarnaast kun je zelf ook verschillende dingen doen. Zo is het handig om niet te dicht bij de boxen te gaan staan. Vanuit de boxen komt het hardste geluid en hoe dichterbij je staat, hoe harder het geluid van de boxen op je oren zal zijn. Neem dus wat meer afstand van de boxen en kies voor een andere plek.

Muziek uit een koptelefoon

We hebben tegenwoordig steeds mooiere koptelefoons die er voor zorgen dat het geluid er prachtig door heen kan komen. In sommige gevallen worden koptelefoons zo hard gezet dat ze kunnen zorgen voor een gehoorbeschadiging. Gelukkig kun je hier ook preventieve tegen nemen. Zo kan je een begrenzing aanzetten op het apparaat waar je muziek mee afspeelt.

De apparaten, zoals mobiele telefoons, zijn in de meeste gevallen geavanceerd genoeg om hier een begrenzing op te kunnen zetten. Een bepaald aantal decibel zorgt voor beschadiging dus het apparaat zal er voor kiezen om hier onder te gaan zitten. Op die manier hou je dus ook tegen dat je gehoor beschadigd door de muziek vanuit de koptelefoon.

Daarnaast is het belangrijk dat je hoorpauzes inlast. Laat je oren niet de gehele dag geteisterd worden door de muziek, maar neem af en toe een pauze om je oren te laten rusten van de muziek. Wanneer de oren weer tot last zijn, kun je weer muziek luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *