De Nederlandse festivals trekken meer bezoekers dan ooit en dat is ook niet gek want in de top 10 beste dj’s wereldwijd van 2017, staan al vijf Nederlanders. De Nederlandse elektronische muziek is booming net als de Nederlandse festivals. Het hoogtepunt van de Nederlandse festivalbranche is Amsterdam Dance Event waarbij een week lang overal in Amsterdam enorme feesten worden gegeven. Dit trekt elk jaar weer 350.000 betalende bezoekers. Per jaar worden er zo’n 22,5 miljoen festival kaartjes verkocht. Je kan je dus wel voorstellen dat al die festivals ontzettend veel geld in het la-tje brengen en daarmee ook zorgt voor heel veel banen.

Er zijn tientallen functies die betrokken zijn bij de organisatie van een groot festival. Zo zijn er organisatoren, managers, marketeers en mensen in de sales. Dit zijn slechts een paar functies die bovenaan in de organisatie werken. Zij bepalen hoe het festivalterrein eruit moet komen te zien, welke artiesten er komen optreden en bepalen de prijs van een ticket. Maar ook moeten deze tickets aan de man worden gebracht en daar is een marketing team voor nodig dat samenwerkt met IT’ers om een goedlopende website te creëren.

Wat lager in de organisatie zijn de mensen die werken op het festival zelf. Zij bouwen de stages en het hele festivalterrein op. Vaak zijn de festivals tegenwoordig zo groot dat dit enkele dagen kost om alles op te bouwen. Dit zijn nog maar de voorbereidingen voor het festival. Wanneer het festival eenmaal begint moeten er werknemers bij de kassa’s, barren, garderobe, kluisjes en foodtrucks staan. Daarnaast is er nog beveiliging en EHBO personeel dat op het festivalterrein werkt. De festivals duren vaak langer dan een hele werkdag en soms is een festival een heel weekend lang. Dit levert duizenden werkuren op, hoofdzakelijk voor studenten die zelf ook graag naar festivals gaan. Je kan werken op een festival namelijk heel goed combineren met feest vieren doordat je vaak in shifts werkt, waardoor je het ene deel van de dag zelf op het terrein kan lopen en het andere deel aan het werk bent.

De volgende keer dat je over een festivalterrein loopt zal je misschien wat meer stilstaan bij al die mensen die zich uit de naad werken om zo een enorm festival te organiseren en goed te laten verlopen. Maanden voorbereidingen om uiteindelijk een feest te geven dat ‘slechts’ één weekend duurt. Een weekend waar honderden mensen aan meewerken om jou en duizenden anderen een mooie tijd te laten beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *