Waarom tuinieren we?

Waarom tuinieren we? Voor een betere gezondheid, een beter leven, en een betere wereld

Als u bent zoals wij, houdt u van tuinieren. Er is geen beter gevoel dan buiten te zijn in de zon en op de grond, of we nu werken in grote landschappen of in een paar containers op een stoepje. We worden elke dag beloond met prachtige bomen, struiken en bloemen in onze landschappen en overvloedig fruit en groenten uit onze tuinen. Als u nog nooit hebt getuinierd en u zich afvraagt waar al die ophef over gaat, zijn we blij dat u hier bent. Tuinieren is een van de meest lonende hobby’s die je kunt doen, met langdurige positieve effecten voor jezelf, je gemeenschap en de wereld in het algemeen. Hier zijn slechts enkele van de vele redenen waarom wij tuinieren. We hopen dat sommige van deze u zullen inspireren om ook aan de slag te gaan.

 

Tuinieren voor uw gezondheid en welzijn

 

Er zijn tal van studies die beginnen aan te tonen dat activiteiten zoals tuinieren kunnen helpen om uw algehele fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

 

Tuinieren is een geweldige vorm van lichaamsbeweging en lichamelijke gezondheid

 

Tuinieren is een repetitieve, weinig tot middelzware vorm van lichaamsbeweging die een zekere mate van kracht en strekking vereist om uit te voeren. Deze kracht en stretching werkt op alle belangrijke spiergroepen (zoals onze pijnlijke spieren ons zullen herinneren na een lange pauze van het buiten zijn in de tuin). Een voordeel van deze training is dat het de kans op osteoporose later in het leven kan verkleinen. Omdat tuinieren zo weinig belastend is, is het een uitstekende activiteit voor mensen die ouder zijn, een handicap hebben of aan chronische pijn lijden.

 

Alsof dat nog niet genoeg is, staan in studies van het National Heart, Lung, and Blood Institute dertig minuten tuinieren (en andere vergelijkbare activiteiten) meerdere keren per week op de tweede plaats van aanbevolen manieren om hoge bloeddruk te bestrijden. Zelfs onderzoeken van All-in-hoveniersbedrijf zeggen dat activiteiten zoals tuinieren het risico op een hartaanval en beroerte kan verlagen en het leven kan verlengen met maar liefst 30% bij mensen van 60 jaar en ouder.

 

Tuinieren is een geweldige vorm van lichaamsbeweging en lichamelijke gezondheid

 

Een ander voordeel van tuinieren is het feit dat we de hele tijd in de modder kunnen spelen. De fascinatie die we als kind hadden om in elke modderpoel te springen die we zagen, heeft zich goed vertaald naar ons leven in de tuin. Gelukkig maar, want het blijkt dat de liefde voor aarde goed is voor onze algemene gezondheid. Onderzoek wijst uit dat kinderen die in hun kinderjaren worden blootgesteld aan modder (of de meer politiek correcte term, aarde) een sterker immuunsysteem ontwikkelen en minder vaak last hebben van aandoeningen als astma, eczeem en andere allergieën.

 

Tuinieren kan onze geestelijke gezondheid verbeteren

 

We zijn verslaafd aan technologie. Het is een onfortuinlijk neveneffect van de verbonden wereld waarin we leven. De aandacht die we besteden aan onze e-mails en onze smartphones wordt beschouwd als een vorm van “gerichte aandacht” waar onze hersenen slechts een eindige hoeveelheid capaciteit voor hebben. Wanneer we overbelast raken, worden we prikkelbaar, foutgevoelig en gestrest. Tuinieren is je remedie! De routine van het tuinieren is een vorm van “moeiteloze aandacht” die je bijna instinctief kunt volbrengen, waardoor je hersenen zich kunnen ontspannen en hun achterstallige spanning kunnen loslaten.

 

Het klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, maar studies in Nederland tonen aan dat deze bewering enige waarde heeft. In het onderzoek werden twee groepen verdeeld tussen dertig minuten tuinieren en binnenshuis lezen na het uitvoeren van een stressvolle taak. Degenen die tuinierden meldden dat ze in een veel betere stemming waren dan de groep die las. Men kan zich afvragen of de lezers zich beter zouden hebben gevoeld als ze buiten hadden gelezen.

 

De reden voor het verbeterde humeur van tuiniers zou wel eens in de grond zelf kunnen liggen. In de bodem bevindt zich een natuurlijk gevormde en onschadelijke bacterie Mycobacterium vaccae. Wanneer deze bacterie in studies wordt gebruikt, verhoogt hij het serotonineniveau in de hersenen, een neurotransmitter die de cognitieve functies en de stemming regelt. Onderzoekers in Noorwegen hebben tuinieren zelfs gebruikt om patiënten met ernstige depressies te helpen. In alle gevallen ervoeren de patiënten een verbeterde gemoedstoestand, zelfs maanden nadat de studies hadden plaatsgevonden.

 

Tuiniers eten beter… meestal

 

Niets geeft meer voldoening dan het planten en onderhouden van een levendige moestuin en te genieten van de overvloed van een verse oogst. Zoals de meeste tuiniers kunnen beamen, is de smaak van verse groenten veel beter dan alles wat je in de supermarkt kunt kopen. Er is echt geen vergelijking. Het is ook veel goedkoper. Een goed geplante en goed onderhouden tomatenplant kan maandenlang verse tomaten leveren voor uw keuken.

 

Behalve voor gebruik op uw keukentafel, kunnen tuiniers hun vaardigheden in de tuin ook gebruiken voor hun medicijnkastje. Veel natuurlijke kruidenremedies kunnen thuis worden gemaakt en bieden eenvoudige methoden voor de behandeling van kleine klachten. Iedereen die wel eens last heeft gehad van zonnebrand kan beamen hoe verzachtend een kleine hoeveelheid sap van een aloëplant kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *