Het is moeilijk om iemand te vinden die niet van muziek houdt. Van de uitgebreide klassieke concertstukken tot het onbewuste neuriën van de melodie van Baby Shark, muziek heeft een plaats in ieders leven.
Maar heb je er ooit over nagedacht hoe muziek je geestelijke gezondheid actief kan verbeteren? In dit artikel bekijken we alvast 5 positieve effecten die muziek heeft op je geestelijke gezondheid.
- Verbetert stemming en motivatie
Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat muziek je humeur direct kan beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat muziek met een hoger tempo en leuke melodieën je een betere gemoedstoestand kan bezorgen, in tegenstelling tot muziek met een langzamer tempo en lange, zachte melodieën die je stemming net negatief kunnen beïnvloeden?
Natuurlijk reageert niemand op dezelfde manier op muziek; daarom moet je persoonlijke smaak voorop staan bij het uitkiezen van een motiverend liedje. Maar als je je down voelt of even bij de pakken neer wilt gaan zitten, dan kan het helpen om naar leuke liedjes, oude hits zoals je die op de Radio 10 Playlist vindt, of jouw favoriete playlist te luisteren.
- Stress verminderen
We hebben het al gehad over hoe muziek je humeur kan verbeteren. Maar wist je dat muziek ook stress kan verminderen?
Door ontspannende liedjes op te zetten in stressvolle situaties zoals autorijden, voordat je een test aflegt en zelfs tijdens medische procedures, kun jij je gedachten even afleiden, tot rust komen, en de stress laten wegebben.
- Muziek verbetert de focus
Hoewel dit effect van persoon tot persoon kan verschillen, hebben onderzoeken aangetoond dat ontspannende achtergrondmuziek in jouw voordeel kan werken als je een beetje hulp nodig heeft om je op jouw taken te concentreren.
Het enige dat je moet weten, is:
- De nummers moeten een langzamer tempo hebben, anders kan het je afleiden of irriteren.
- Ga voor liedjes zonder songteksten of songteksten in een taal die je niet begrijpt.
- Klassieke liedjes of meditatie liederen staan bekend als de beste optie.
- Onthoud: het is achtergrondmuziek. Het mag niet te luid zijn, anders geven je hersenen er misschien prioriteit aan in plaats van waarop je je probeert te concentreren.
- Helpt bij het creëren van sociale verbindingen
Depressieve symptomen of andere mentale aandoeningen kunnen het moeilijk maken om met mensen om te gaan en contact te onderhouden. Maar muziek kan je daar ook een handje bij helpen.
Niet enkel is muziek een erg breed en vaak ook erg leuk onderwerp om over te praten, wanneer je naar de radio luistert voelt het altijd aan alsof er iemand anders in de ruimte is, alsof je gezelschap hebt.
- Vermindert angst en depressie
Zoals gezegd kan muziek je humeur direct beïnvloeden.
Dit wordt emotionele regulatie genoemd, een proces waarbij je hersenen je reacties op de wereld om je heen beheren, zodat ze worden gevoeld of op zijn minst op een juiste manier worden uitgedrukt. Dit proces kan zowel vrijwillig als onvrijwillig worden uitgevoerd.
Als we ons depressief, angstig of gestrest voelen, wordt ons vermogen om met onze emoties om te gaan minder effectief. In dit geval kan muziek helpen als een manier om zichzelf te reguleren.
Sommige onderzoeken beweren zelfs dat muzikale behandeling effectiever kan zijn bij de behandeling van angst dan diazepam.